top of page

Naš prvak Leon Zelenko: U Bahreinu želim na pobjedničko postolje!

Treba imati u vidu da većina ostalih vozača njegove dobi iza sebe ima cijele timove i jaku logistiku. S obzirom na ulaganja i uvjete, Leon je svojim vožnjama i rezultatima preskočio konkurenciju
U karting je sjeo s tri i pol godine, od prvog dana bila je to velika ljubav. Leon Zelenko je doslovno od malih nogu bio vozač, a danas je već ekspert kad je karting u pitanju.


Mladom Koprivničancu tek je 13 godina, ali je već osvojio brojne medalje i trofeje, višestruki je prvak Hrvatske i središnje Europe, a najbolji plasman na Svjetskom prvenstvu dosad mu je bilo 2. mjesto koje je osvojio u Portugalu.


U aktualnoj sezoni osvojio je Sportstil Cup, a bio je najbrži i u konkurenciji vozača iz 14 država u Prvenstvenu centralne Europe.


Zahvaljujući tim rezultatima, Leon je opet dobio pozivnicu za Grand Final, odnosno za Svjetsko prvenstvo u kartingu koje će se održati od 10. do 20. prosinca ove godine u Bahrainu.


– Morat ćemo se potruditi oko pronalaženja sponzora kako bismo otišli u Bahrain. Prije samog prvenstva tamo će se održati i jedna pripremna utrka, ali bojim se da nećemo imati toliko sredstava da bismo dvaput mogli otići tamo – objašnjava Danijel Zelenko, Leonov otac koji vodi brigu o karijeri 13-godišnjeg wunderkinda.


– Leon je danas s 13 godina već pravi profesionalac. Rutinski sve odradi, prokomentira što je bilo dobro, što nije, i ode se igrati – kaže tata Danijel.
Treba imati u vidu da većina ostalih vozača njegove dobi iza sebe ima cijele timove i jaku logistiku. S obzirom na ulaganja i uvjete, Leon je svojim vožnjama i rezultatima preskočio konkurenciju.


Kad su utrke u pitanju, onda je nezaobilazan čimbenik Leonove karijere Marijan Ganžulić – Gans, njegov mehaničar, ali i ‘psiholog’.


– Je, ja sam glavni i odgovorni, pogotovo odgovorni dok ne ide – smije se Gans.

Već je 10 godina uz Leona.


– Bio je mali dečec, krenuo je s tri i pol godine, a nedavno je navršio 13. Sad se iz klinca pretvorio u dečka, već je tu jako velika ozbiljnost glede samog načina vožnje, razmišljanja, odlaska na treninge, povratnih informacija… Sve je na visokoj razini, vidi se razlika u odnosu na ranije.


Posljednje tri godine dio Leonovog malog tima (Gans, tata, mama) bio je i Australac Ben George.


– On me educirao glede setupa šasije i ostalog, bio je Leonov trener što se tiče načina i stila vožnje. Nažalost, došao je trenutak da se moramo rastati s njim jer se odlučio s obitelji vratiti kući u Australiju. Mi smo mu zahvalni na svemu, a sad idemo dalje pričati priču kao do trenutka dok smo se s njim upoznali.


Ove godine mladi je Koprivničanac napravio još jedan iskorak. Uz to što je osvojio dva važna naslova, natjecao se i u tri utrke FIA akademije.


– On je ‘al-pari’ s 50-ak najboljih juniora u svijetu, zato su ga i zvali kao prvog i jedinog predstavnika Hrvatske na to prestižno natjecanje. Tamo svi imaju iste uvjete, kao i na Svjetskom prvenstvu, imaju iste motore i iste gume. Leon se dobro snašao u cijeloj toj priči, jedino mu je malo nedostajalo sreće jer ga je u posljednjoj utrci isti vozač dvaput izbacio sa staze pa je uz pomanjkanje sreće završio na 15. mjestu. No, bilo je to za njega veliko iskustvo, pogotovo što se za ovu sezonu zbog Covida i ostalog nismo ništa posebno pripremali – rekao je Ganžulić.


A što kaže Leon na još jednu trofejnu sezonu?


– Zadovoljan sam svojim vožnjama i rezultatima, super je ova sezona. Možda sad vozim čak i malo bolje nego prije – skromno će mladi Zelenko.


Posebno ga je impresionirao nastup na utrkama FIA Akademije.


– Bile su to najbolje utrke koje sam ikad vozio!
Idol mu je i dalje Fernando Alonso, jednog dana volio bi i on voziti Formulu 1, koju pozorno prati uz motokros utrke. Polaznik je Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ u Koprivnici, kaže da učitelji za njega imaju razumijevanja.


– Stignem uskladiti sve obveze, a u vezi izostanaka mi škola maksimalno izlazi u susret i na tome sam svima zahvalan.


Čeka ga još jedno Svjetsko prvenstvo. Što bi želio napraviti u Bahrainu?


– Cilj mi će doći na pobjedničko postolje ako to bude moguće. Ako ne, zadovoljit ću se sudjelovanjem – zaključio je Leon.

Comentários


bottom of page